Wie zijn wij

Scouting is in Nederland de grootste jeugd- en jongerenorganisatie. Scouting biedt een leuke en spannende vrijetijdsbesteding, een veilige en leerzame speelomgeving en uitdagende activiteiten voor jongeren. 

In Hank bestaat al meer dan 60 jaar een Scoutinggroep. Op deze pagina’s maak je kennis met Scouting Hank. Van hoe het begon rond 1952 tot de huidige gang van zaken binnen de vereniging. Benieuwd naar wat Scouting nu precies is? Ook dat lees je hier! 

Ontdek Scouting

Varen met waterscouts

Wat is Scouting nu precies? Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet zomaar te beantwoorden. Scouting biedt namelijk ontzettend veel verschillende activiteiten. Precies die activiteiten waar de verschillende leeftijdsgroepen plezier in hebben, interesse voor tonen en graag willen doen. Alles draait om uitdaging en plezier. Scouts spelen op een verantwoorde manier en in een veilige omgeving. Om kwaliteit in het spel te brengen, zijn de activiteiten gebaseerd op de spelvisie van Scouting Nederland. Deze spelvisie gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat biedt garantie voor jarenlang plezier bij uitdagende activiteiten. 

Van Bever tot Loods

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Al vanaf 4 jaar ben je welkom bij onze Scoutinggroep. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind. 

Scoutingtradities

Bijna iedereen kent ze wel, de tradities van Scouting. De Scoutfit, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier. De tradities bestaan onder andere uit de volgende ceremoniën:

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere leeftijdsgroep doet dit op zijn eigen manier. De Bevers en Dolfijnen zingen een lied, de Orka's en Waterscouts hijsen de vlag. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het Scoutingspel begint en eindigt.


Installeren van een nieuw lid

Installeren

Als je een paar keer hebt meegekeken en gespeeld bij een speltak en je besluit dat Scouting écht iets voor jou is, dan kun je lid worden van Scouting Hank. Dat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zult worden als scout. De installatie is een groot feest met allerlei leuke scoutingactiviteiten. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout het speltakteken en het installatieteken op je Scoutfit en je ontvangt een groepsdas. Nu hoor je echt bij de groep! Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij, en voor langere tijd verbonden aan de groep.

 

Scouting Hank

Scouting Hank heeft maar liefst ruim 120 leden en alles wordt mogelijk gemaakt door 20 leiding. Scouting Hank valt onder de Regio de Baronie. De regio ondersteunt de groepen met speladviezen, trainingen voor leidinggevenden en de uitleen van materialen. Alle regio’s samen vormen Scouting Nederland. In totaal bevat Scouting Nederland 1.100 scoutinggroepen met gezamenlijk maar liefst 85.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Scouting maakt onderscheid tussen land-, water- en luchtscouts. Scouting Hank behoort tot de Waterscouts van Scouting Nederland.

 

Facebook

Twitter